Wednesday, 8 June 2011

5 cara penenang diri


assalamualaikum semua
selamat pagi

hari nie jom pakat ramai-ramai lupakan masalah yang menimpa
buang kan ketepi dulu problem tu
mari tenangkan fikiran kita 

*sumber google image
1. Nikmati teh
-dalam sebuah kajian di University College London, 75 sukarelawan minum secawan teh sebelum menyelesaikan masalah yang dihadapi. 47% daripada sukarelawan tersebut berjaya menurunkan hormon marah dan tekanan berbanding mereka yang tidak minum teh.

*sumber google image

2. Urutan
-Menurut kajian di Hong Kong Polytecnic Universiti, teknik urutan dapat menenangkan diri hingga 39%. Sekiranya mahu lebih cepat urut bahagian antara ibu jari dan telunjuk selama 20 hingga 30 saat.

*sumber google image
3. Makan coklat
-Rasa yang ada pada coklat dapat membesarkan pembuloh darah sehingga mengurangkan tekanan darah. 

*sumber google image
4. Buka Youtube
-ketawa boleh menurunkan kadar hormon stress. Jadi cari video lucu di Youtube dan ketawalah sepuasnya. Senang cerita hampa tengok jela Maharaja Lawak confirm gelang guling-guling tak hengat dunia.

*sumber google image
5. Solat & Al-quran
- Jalan penyelesaian yang paling tepat adalah mengadu dan meminta pertolongan daripada Allah dan dengan membaca Al-quran hati kita akan menjadi tenang.

semua nie hanya lah info untuk korang cuba
kalau tak berkesan jugak tak tau la
huda sekadar mahu berkongsi saja

p/s : ada info yang diambil dari Majalah Remaja

2 comments:

WuMing said...

Suka-suka entri ini... Youtube tu hari-hari buka....

Redbloodsnow said...

BEST! leh lah akak praktikkan ni nnti..thanx cayunk :*